[QUIZ] Current Affairs Quiz 03 October 2015

.

Current Affairs Quiz

1. Which of the following women’s cricket team was ranked at the top position in the list ICC Women’s Team Rankings, which was officially launched by International Cricket Council (ICC) on 1 October 2015?
a) India
b) Australia
c) South Africa
d) New Zealand



2. World Vegetarian Day was observed across the world on
a) 29 September
b) 30 September
c) 1 October
d) 2 October

3. Flag of which country was raised for the first time at United Nations (UN) headquarters in New York on 30 September 2015?
a) Palestinian
b) Vatican
c) North Korea
d) Syria

4. Uttar Pradesh government on 29 September 2015 announced to implement the National Food Security Act (NFSA), 2013 in the state in how many phases?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

5. The Global Competitiveness Report (GCR) 2015-2016 was released on 30 September 2015. Consider the following statements in this context:
I. The report assessed the competitiveness landscape of 140 economies
II. It was released by World Bank
III. Switzerland topped the list with 5.76 points
Which is/are correct?
a) I and II
b) II and III
c) I and III
d) All of the above

6. Union Communications and IT Minister Ravi Shankar Prasad on 30 September 2015 released a commemorative postal stamp on
a) Deendayal Upadhyaya
b) Bhimrao Ramji Ambedkar
c) Dashrath Manjhi
d) Ashoka

7. Name the Indian pistol shooter who on 30 September 2015 won the gold medal in women’s 10 meter air pistol event at the 8th Asian Air Gun Championships in New Delhi.
a) Shweta Singh
b) Heena Sidhu
c) Yashaswini Singh Deshwal
d) Harshada Nithave

8. Which one of the following does not form the part of 4-point Peace Initiative with India that was proposed by Prime Minister of Pakistan Nawaz Sharif on 30 September 2015?
a) Complete Demilitarization of Kashmir
b) No use of threat or force in any circumstance
c) Mutual withdrawal of forces from Siachen Glacier
d) Grant autonomy to Kashmir

9. Consider the statements related to the Shanti Swarup Bhatnagar Prize for Science and Technology announced on 26 September 2015
I. The annual prizes are awarded by DRDO to its scientists
II. It is presented in seven categories
III.In 2015, 11 scientists were given prizes under various categories
Which of them is/are true?
a) I and II
b) II and III
c) I and III
d) All of the above

10. Name the Indian who was conferred with the Merlin Award by International Magicians Association in the fourth week of September 2015
a) Zenia Bhumgara
b) Suhani Shah
c) Swetha Prabhakaran
d) Koyal Rana

11. By what percent domestic natural gas price was reduced by the Union Government on 30 September 2015
a) 16 percent
b) 17 percent
c) 18 percent
d) 19 percent

12. Which country on 30 September 2015 launched a new generation satellite for its navigation system called BeiDou Navigation system?
a) China
b) Japan
c) Taiwan
d) Philippines

13. Which country’s parliament gave assent to its president on 30 September 2015 to send its troops to Syria?
a) USA
b) Russia
c) Japan
d) China

14. Google briefed Prime Minister Narendra Modi about the Project Loon during his visit to the Google headquarters in the Silicon Valley on 27 September 2015. . In this context, consider the following statements:
I. Project Loon started its experimental pilot project in New Zealand in 2013.
II. Loon uses high-altitude balloons placed in the stratosphere at an altitude of about 32 km to produce an aerial wireless network.
Which is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

15.
UK city of Coventry honoured which leading Indian industrialist with its highest award Honorary Freeman on 1 October 2015?
a) Anil Ambani
b) Ratan Tata
c) Azim Premji
d) Sunil Bharti Mittal

Answers:

1-(b)    6-(b)    11-(c)
2-(c)    7-(b)    12-(a)
3-(a)    8-(d)    13-(b)
4-(b)    9-(b)    14-(c)
5-(c)    10-(a)    15-(b)

[subscribe2]

Important Page Tags :
Current Affair,Current Affairs, Daily Current Affair, Daily Current Affairs, Current Affair pdf, Current Affairs pdf, Download Current Affair pdf, Download Current Affairs pdf, Current Affair 2015, Current Affairs 2015

2 -Comments “

  1. I have recently started a site, the info you provide on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *